A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Масляна – свято радощів, розваг і молитви

Дата: 11.03.2019 15:45
Кількість переглядів: 503

Останній день масляної, тобто 9 березня 2019року,видався напрочуд сонячним і теплим. Усе навколо бриніло весною, пробудженням природи. В першій половині дня до Архангело – Михайлівської церкви села Вільшана, почали сходитися прихожани, діти, гості. Розпочиналося свято Масляної. Воно сягає древньої глибини віків і є на наших теренах істинно народним святом.

     Це добре простежувалося і під час проведення свята Масляної у Вільшані біля церкви – духовного центру села. Участь у святковому дійстві брали малюки і дорослі, а ще ласкаве сонечко і лагідний вітерець.

      Програма свята була досить цікавою, змістовною і різноманітною.   Лунав дитячий  сміх. Діти  почували себе надзвичайно радісними і по – особливому щасливими.  Це було видно з того , як вони співають, танцюють, проводять ігри, грають на музичних інструментах, беруть участь у грі «карусель», катаються на підводі із заквітчаним конем.

 Ведучі свята розповідали про Прощену неділю, якою закінчується Масляна.

У цю особливу неділю люди просять один одного прощення за скоєні неприємності і пригрішіння. Це прощення звучить, як молитва. Лише прощений буде почутий.

   Крім малечі та учнів Вільшанської ЗОШ, свято прикрасили і доповнили його художніми номерами студенти Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Дмитра Бортнянського. У проведенні Вільшанської Масляної взяли участь гості з Недригайлова, сусідніх сіл і навіть Білопільського району.

   Масляна – прекрасне сімейне свято, що дає можливість пам’ятати і утверджувати чудові народні традиції, згуртовувати родину, зближатися з друзями, близькими і навіть з незнайомими людьми.

   В організації і проведенні свята за підтримки вірян значних зусиль доклали настоятель, протоієрей Архангело-Михайлівського храму села Вільшана, благочинний Недригайлівського округу протоієрей Анатолій Бащук і матушка Ольга.

   На закінчення свята усіх присутніх було запрошено до загального  хороводу. Учасникам Масляної у Вільшані надовго запамятається  смак святкових млинців, чаю і вареників.

    Мета свята була повністю досягнута і  показала, що в нас відроджуються і підтримуються духовні традиційні цінності серед дітей і молоді. А головне розкривається православний погляд на прадавнє свято, що має назву Масляна



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь