A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина СВИСТУН розповіла про всі нюанси оформлення прав спадщини та дарування на селі та окреслила можливості Законопроекту 9140.

Дата: 17.10.2018 10:02
Кількість переглядів: 452

Потреба у забезпеченні якісними нотаріальними послугами, їх доступність – питання, як говориться, на часі. У великих містах, зрозуміло, нотаріуси є в достатній кількості і мова може йти тільки про професійний рівень. А от сільська місцевість у плані доступності до нотаріальних послуг, звичайно, обділена, залишена на узбіччі. Часто необхідність у відвідуванні нотаріальної контори переростає для людей у подолання низки проблем: транспортного сполучення, часу на очікування, потреби у неодноразовому візиті. Якщо ж говоримо про приватний нотаріат, то не всі можуть скористатися його послугами, бо вони в рази дорожчі.

На Сумщині для нотаріального обслуговування населення створено 18 державних нотаріальних контор, з них працює лише 13в трьох з яких виконання обов’язків покладено на нотаріусів інших контор. Взагалі не забезпечені державними нотаріусами 14 нотаріальних округів.

         Отже, ми чітко бачимо проблему доступності нотаріальних послуг.  Вона окреслюється й на рівні держави, і тому стала предметом обговорення серед законодавців. Сьогодення, позначене налаштованістю на цивілізовані формати надання послуг, у тому числі й нотаріальних, вимагає конструктивного рішення.

Парламентський комітет з питань економічної політики учора, 4 жовтня, підтримав ініціативу народних депутатів та Міністерства юстиції України (законопроект 9140) щодо уповноважених осіб Мін`юсту для оформлення спадщини, договору дарування, видачі свідоцтва про народження і смерть.

Законопроект 9140 покликаний забезпечити наших громадян в селах, селищах міського типу, в районних центрах лише в межах району якісними, зручними, а головне – доступними послугами у сфері нотаріату. Нові фахівці працюватимуть у віддалених селах та забезпечать потребу громадян у таких послугах, як оформлення права спадщини і дарування, видача свідоцтва про народження і смерть, засвідчення копій. 

Це дуже зручно мешканцям сільської місцевості, коли нотаріальна послуга, якої потребуєш, майже вдома, поруч. Дане питання обговорювалося вже багато років, і настав час ідею реалізувати у потрібну для людей справу. Досвід новацій показує, що всі ініціативи Мін`юсту працюють ефективно, вони сприймаються суспільством і оцінені на рівні міжнародної спільноти. Переконана: не буде виключенням і цей законопроект.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь