A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Вільшанська «Журавка» у міжнародному проекті

Дата: 10.10.2018 08:43
Кількість переглядів: 514

2 жовтня 2018 року на Вільшанську землю завітали представники міжнародного проекту «Поліфонія».

ПОЛІФОНІЯ - це проект міжнародного культурного співробітництва Угорщини, України та Франції, головними завданнями якого єдослідити, зберегти та презентувати живу пісенну традицію українського сільського середовища, пріоритетними завданнями є фіксація української нематеріальної культурної спадщини найсучаснішими технологіями та забезпечення доступу до неї. 

Ініціатор та керівник проекту – Міклош Бот, угорський музикант та етнограф. Він розпочав експедиції Україною ще 2014 року, згодом об’єднав українських та угорських дослідників, науковців, музейників. Головним інституційним партнером від України є Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара».

Представляли  делегацію: Міклош БОТмузикант, етнограф, засновник та керівник проекту Поліфонія /Угорщина/,Мирослава Вертюк  науковий співробітник Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», Олена Гончаренко  етномузиколог, викладач СумДПУ ім.А.С.Макаренка  та  Гавриленко Вікторія начальник відділу нематеріальної культурної спадщини Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв.

Мета цієї поїздки дослідити і зберегти  культурну  спадщину  України. Увага дослідників зосереджена на багатоголоссі. Для створення архіву спів кожної виконавиці записують в окремий мікрофон та оцифровують, що в подальшому дозволить прослуховувати кожен голос окремо. В цей проект війшлиі наші Вільшанські берегині фольклору, народний аматорський фольклорний колектив «Журавка» під керівництвом художнього керівника Л.В.Молибог.

Колектив «Журавка» із задоволенням передали у спадок свої пісні, вільшанські традиції, обряди представникам міжнародного проекту «Поліфонія», які є справжньою скарбницею обрядів та пісень нашого краю.

Відеозапис проходив у фойє Вільшанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, яку гостинно надала директор школи Захарченко В.О.

  Проект «Поліфонія» дав Вільшанським артистам море задоволення та впевненість у тому, що культура нашого села процвітатиме , а духовність і мистецтво єднатимуть представників різних поколінь.

Дослідники і учасники фольклорного колективу залишилися задоволені цією практичною творчою зустріччю, яка вкотре довела, що джерело народної творчості не міліє і несе свої глибинні води до наступних поколінь.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь