A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Управління юстиції інформує

МОБІЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЙНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА НА БІЛОПІЛЬЩИНІ

Білопільський район став черговою точкою на мапі області куди завітала мобільна консультаційна група у складі фахівців юстиції Сумщини та місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги. Правники відвідали село Павлівка та місто Ворожба, де мешканцям була надана професійна юридична допомога.

14:04:39 20.09.2019

ШВИДКО, ЗРУЧНО ТА БЕЗКОШТОВНО: У СУМАХ ЗАКОХАНІ ЗАХИСНИКИ УКРАЇНИ ПОЄДНАЛИ ДОЛІ

Сьогодні закохані захисники нашої країни Володимир та Віталіна подали заяви і вже мають на руках Свідоцтво про шлюб. Втілити свої мрії в життя та одружитися цього ж дня молодятам допоміг зручний та комфортний сервіс «Шлюб за добу» від Мін’юсту. До речі, послугу захисники територіальної цілісності України отримали безкоштовно. Разом з тим, сьогодні по всій території країни проходить весільний марафон кохання «Давай зробимо цю осінь особливою…». Магічна комбінація чисел – 19.09.2019 – привабила багато закоханих сердець і на Сумщині. Зичимо молодятам добробуту та миру, нехай спільний шлях кожної пари буде світлим і щасливим.

14:03:40 20.09.2019

ОТРИМАНІ КОШТИ ВІД ОРЕНДАРЯ ПОГАСИЛИ БОРГ БАТЬКА

Борги та штрафи – це ті зайві труднощі, які неплатники аліментів створюють для себе зневажливим ставленням до виконання батьківського обов’язку. Закон #ЧужихДітейНеБуває не залишить без уваги жодне порушення економічних прав малечі та допоможе їм повернути належні кошти.

14:01:15 20.09.2019

НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД – ЦЕ НЕ ПОЛЕ БОЮ, СТРАЖДАННЯ ТЕРПІТИ НЕ ПОТРІБНО

Результатом навчання є гарні оцінки, отримані уміння або ж престижна та бажана робота. Перебування у закладі освіти не повинно завдавати душевних хвилювань й тим більше фізичних травм. Якщо ж подібне трапляється, то не слід шукати порятунок у мовчанні. Фахівці юстиції Сумщини, поспілкувавшись зі студентами професійно-технічного училища № 1, звернули їх увагу на проблеми сучасної молоді, які виникають під час побудови товариських відносин у процесі навчання. Майже кожен із присутніх прямо чи опосередковано стикався з проблемою булінгу, примірявши роль булера, свідка чи жертви цього неприпустимого явища. Правники додали, що кожна людина особлива та має власні думки, характер, вподобання й почуття гідності. Спричинена шкода моральному чи фізичному здоров’ю однолітків лише через розбіжності у поглядах, є порушенням їхніх прав та як правило, такі діяння довго не залишаються без покарання. Кожному із присутніх юристи нагадали, що вони не зобов’язані: • любити тих, хто приносить їм шкоду; • миритися з неприємною ситуацією; • підтримувати відносини, в яких їх ображають; • відповідати за чиюсь протиправну поведінку.

10:58:48 19.09.2019

115 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ДЛЯ 14 ТИСЯЧ ДІТЕЙ СУМЩИНИ: ЯКИМ ШЛЯХОМ?

Завдяки ініційованому Мін’юстом закону #ЧужихДітейНеБуває 14 тисяч маленьких сумчан з початку 2019 року отримали 115 мільйонів гривень аліментних коштів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник сплати аліментів збільшився на 45%. Так, на Путивльщині батько Валерій сподівався, що незначна сума заборгованості не приверне особливої уваги, але правники були іншої думки. Не бажаючи відкладати справу в довгий ящик та змушувати родину боржника чекати, юристи додали неплатника до Єдиного реєстру боржників та наклали арешт на кошти й майно. Мешканець Путивльського району не очікував швидкої реакції на свою байдужість, тому одразу сплатив всю суму заборгованості, а це майже 3 тисячі гривень. Ігнорував рішення суду щодо сплати аліменти й житель Тростянецького району. Чоловік не сплачував аліменти на утримання своєї дитини, тому накопичена заборгованість стала причиною арештованих коштів та майна. Застосовані державними виконавцями обмеження позитивно вплинули на батька, який одразу схаменувся та сплатив 10 тисяч гривень боргу в повному обсязі. Ще один громадянин на Путивльщині намагався обійти визначені законодавством та суспільством норми обов’язкової поведінки. Чоловік безвідповідально ставився до виховання дитини, вважаючи, що це зійде йому з рук, але фахівці юстиції Сумщини не розділяли його поглядів. Правники попередили батька щодо зростаючої у нього заборгованості та настання несприятливих наслідків, але він не ставився серйозно до застережень. Коли неплатник дізнався про арештовані кошти та майно, то одразу змінив свою поведінку та повернув 7-тисячний борг у повному обсязі. Мешканець Буринського району надто глибоко занурився у боргову яму. Чоловік протягом 2 років не сплачував аліменти, тому понад 24 тисячі гривень заборгованості – це цілком очікувана плата за безтурботне життя. Бувши безробітнім та підтримуючи антисоціальний спосіб життя, батько повернув борг внаслідок накладеного юристами арешту на плату за оренду земельної ділянки. Також погасив майже 3 тисячі гривень штрафу та 1,5 тисячі гривень виконавчого збору.

10:57:46 19.09.2019

УЧНІВСЬКИЙ КОЛЕКТИВ БЕЗ БУЛІНГУ – ЗАПОРУКА ВДАЛИХ ШКІЛЬНИХ БУДНІВ

Всеукраїнський тиждень протидії булінгу охоплює все більше навчальних закладів. Школярі різних вікових категорій та навчальних закладів кожного дня дізнаються від фахівців юстиції Сумщини про способи захисту та боротьби із цькуванням.

10:56:35 19.09.2019

КІБЕРБУЛІНГ – СУЧАСНА ФОРМА ЦЬКУВАННЯ

Діти опанували глобальну мережу досить швидко, ставши одними з найактивніших користувачів інтернет-ресурсів. Світ за монітором комп’ютера чи екраном смартфона допомагає малечі у навчанні або ж урізноманітнює відпочинок, але не слід забувати про загрози, що вдало сховались у кіберпросторі. Учнів Сумської загальноосвітньої школи № 2 було ознайомлено із загальнонаціональним проєктом «Я МАЮ ПРАВО!», зокрема із запровадженою в його рамках кампанією #СтопБулінг. Особливу увагу правники звернули на такий вид цькування, як кібербулінг, що характеризується отриманням анонімних повідомлень з погрозами, дзвінками з мовчанням чи тролінгом у соціальних мережах. Сучасна форма ворожнечі серед молодого покоління все більше набирає обертів, чим збільшує кількість постраждалих. Фахівці юстиції Сумщини виділили декілька правил, дотримання яких допоможе у боротьбі з кібербулінгом, до яких належать: • повідомлення батьків, вчителів чи близьких людей, або ж поліції, якщо погрози є досить серйозними; • зберігання листувань, що містять докази протиправних дій; • блокування аккаунтів, з яких надходять образливі чи лякаючи повідомлення; • зміна номеру телефона.

12:09:34 18.09.2019

ЩОДО ПРОТИДІЇ БУЛІНГУ ВІД «ПРАВОВОГО MESSAGEBOX»

Підтримка чада у складних життєвих обставинах та його виховання в цілому, потребує певних навичок та часу. Звісно батьки, вчителі та близькі люди приділяють значну увагу в житті будь-якої малечі, проте органи державної влади не залишаються осторонь та вносять свій вклад у розбудову дитячого світогляду. Сумська загальноосвітня школа № 15 перейняла естафету щодо розміщення «Правового Messagebox». Залишений фахівцями юстиції порадник, який вже ознайомив значну аудиторію із загальнонаціональним проєктом «Я МАЮ ПРАВО!» та його кампаніями, почав інформувати тутешнє покоління, шо підростає. Правники зауважили, що булінг є однією з актуальних проблем, яка негативно впливає на шкільну молодь. Ворожі настрої, що присутні в учнівському колективі здатні перетнути межу, за якою на жертву цькування чекають, як фізичні, так і моральні травми. Особливу увагу юристи звернули на постраждалих від знущань, та наголосили, що треба: • не тримати ситуацію булінга в таємниці та довіритися близькій людині (батькам, другу, вчителю, психологу, тощо); • не соромитися просити про допомогу; • усвідомити, що ніхто не має права принижувати та ображати, порушувати особистий простір інших людей.

13:58:38 17.09.2019

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ КОНСУЛЬТУЄ В РАМКАХ ПРОЄКТУ «Я МАЮ ПРАВО!»: як отримати статус особи з інвалідністю військовослужбовцю, який отримав поранення під час участі в АТО?

Статус особи з інвалідністю внаслідок війни надається особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період зазначених заходів або в районах проведення АТО у період її проведення.

11:59:30 17.09.2019

2 ПОКИНУТІ СІМ’Ї, 2 АЛІМЕНТНИХ БОРГУ, ЯК НАСЛІДОК – ЗАБОРОНА ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН

Мешканець Глухівщини, покинувши одну родину, створив другу сім’ю. Проте навіть нові стосунки не пробудили у чоловіка відповідальність – він розлучився і з цією дружиною. Разом з тим містянин вважав, що залишає й фінансову підтримку дітей на обох колишніх дружин. Таке положення справ призвело до накопичення двох аліментних боргів.

12:00:38 11.09.2019

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь